LED trakovi | Vse kar rabite vedeti

Razmišljate o nakupu RGB LED trakov? Ta članek bo kot nalašč za vas, v njem boste izvedeli vse potrebne informacije preden se odločite za nakup.

Kaj sploh so LED trakovi?

LED trakovi so izvrsten način za razsvetljavo vaših prostorov. Na trgu sicer obstaja več različnih variant teh trakov, vendar imajo skoraj vsi naslednje značilnosti:

  • RGB LED trak sestavljajo številni posamezni LED odajniki nameščeni na ozkem prilagodljivem vezju
  • Delujejo na nizkonapetostno enosmerno napajanje
  • Na voljo so v širokem razponu fiksnih in spremenljivih barv in svetlosti
  • Običajno so trakovi dolgi 5m in se jih lahko razreže na želeno velikost

led trak v kolutu

Sestava LED traku

Širina LED traku je običajno 10-12mm, v dolžino pa večina trakov meri 5m ali več. S pomočjo škarij jih lahko razrežemo na več manjših trakov (verjetno vsi trakovi ne omogočajo te možnosti)

Posamezne LED diode so pritrjene na trak (60-120 LED luči na meter traku). Kvaliteta in barva svetlobe je odvisna od proizvajalca in posameznih lučk na traku.

Na zadnji strani LED traku je nameščeno dvostransko lepilo, s katerim trak enostavno namestite na želeno lokacijo. Fleksibilnost traku z led lučkami omogoča, da ga namestite tudi na neravne površine.

Določanje svetlosti LED trakov

Svetlost se običajno določa z lumni. Za razliko od žarnic z žarilno nitko imajo lahko različni LED trakovi različne stopnje svetlosti.

gostota led lučk v traku

Svetlost trakov je običajno opisana z lumni na meter ali vati (W). Visokokakovostni LED trak mora oddajati vsaj 450 lumnov na 30cm traku (približno enako kot običajna fluorescenčna žarnica)

Svetlost LED traku je odvisna od:

  • svetlobne moči in učinkovitosti LED žarnic
  • števila LED luči na 30cm traku (1 feet)
  • napajanja LED traku na 30cm (1 feet)

svetilnost led traku

Barve LED traku

Prvi LED trakovi so oddajali svetlobo samo v eni izmed barv. Dandanes pa večini trakov lahko poljubno določate barvo po RGB lestvici.

Pri določanju kvalitete barv sta pomembna dva podatka:

  • temperatura barve (CCT)
  • indeks prikaza barv (CRI)

Temperatura barve nam pove kako “topla” ali “hladna” bo svetloba. Za primer, običajna žarnica sveti z nižjo barvno temperaturo (2700K), med tem ko ima dnevna svetloba nekoliko višjo temperaturo (6500K).

Več o temperaturah barve, barvnih indeksih in podobnem si lahko preberete v super članku, ki so ga pripravili pri projektu PorabiManj. Povezavo najdete tukaj.

Spreminjanje barv traku

Kot smo že omenili, obstajata dva tipa LED traku – enobarvni in tak, ki barvo spreminja.

spreminjanje barv led traku

Sam vam priporočam izbiro RGB led traku, pri katerem lahko poljubno spreminjate barve. Če se v nek prostor, recimo kopalnico najbolje poda bela barva, bi težko to rekli še za ostale prostore.

S pomočjo barvnega traku z LED lučkami pa lahko naredite tudi “ambilight” iz vaše televizije.

Pri enobarvnem LED traku LED svetilke oddajajo samo eno barvo, pri večbarvnem traku pa so LED luči sestavljene iz več barvnih kanalov. Le-ti vsebujejo RDEČ, MODER in ZELEN kanal, ki vam nudi veliko barvnih kombinacij.

Vhodna napetost in napajanje LED traku

Večina LED trakov je konfiguriranih za delovanje pri 12V ali 24V DC.

kako povezati led trakove

Kako povezati LED trakove

Vsak segment LED trakov mora biti povezan z enosmernim napajalnikom ali drugim segmentom LED trakov, ki je priključen na enosmerno napajanje. Za večino trakov spajkanje ni potrebno.

Način povezave bo odvisen od vrste žic ali vtičev, ki so priloženi LED traku, pa tudi od tega, ali enosmerni napajalnik vključuje vtič. Če znate spajkati, je to pogosto najbolj stroškovno učinkovita in prilagodljiva rešitev.

Ne znate spajkati? Za priključitev segmentov LED trakov na napajalnike in druge segmente LED trakov lahko uporabite tudi dodatke za spajkalne priključke.

ALU kanali

Kljub vsestranskosti in enostavnosti uporabe so LED trakovi kljub temu sestavljeni iz neobdelanih komponent. Montaža LED trakov znotraj aluminijastega kanala, skupaj s pokrovom difuzorja lahko bistveno izboljša estetiko razsvetljave.

alu led kanali

Aluminijevi kanali so običajno dolgi kosi ekstrudiranega aluminija v obliki U ali V. Trak LED je nameščen in pritrjen (z uporabo dvostranskega traku) na dnu kanala. Dolg kos mat polikarbonatne plastike se zatakne na vrh aluminijastega kanala.

Morda ste na drugem mestu pravilno prebrali, da svetleče diode potrebujejo učinkovito toplotno upravljanje za zanesljivo delovanje. Kvalitetni LED trakovi so običajno zasnovani tako, da ne potrebujejo dodatnega hlajenja in lahko gorijo več tisoč ur preden bi se pregreli. Med delovanjem se lahko LED trak segreje na dotik, vendar je dvig temperature daleč pod termalnimi omejitvami LED komponent.

ALU kanali lahko pomagajo odvajati toploto iz LED trakov, vendar večinoma niso potrebni za toplotno upravljanje in so predvsem namenjeni za montažo in difuzijo svetlobe.

Zatemnitev in nadzor barv

Skoraj vsi RGB LED trakovi pridejo z dalinjcem ali tako imenovanim “dimmer” modulom, ki omogočata upravljanje barv na vašem traku.

zatemnitev led traku

Povzeto po članku https://www.waveformlighting.com/led-strip-lights

About the author

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja