priprava na 3d tiskanje

3D tiskanje je super hobi

3D tiskanje pogosto poimenujemo kot aditivna proizvodnja. Tovrstno obliko tiskanja najlaže razložimo tako, da rečemo, da je to proces, pri katerem se fizični objekt ustvarja iz digitalne zapisane oblike. Znane so tri med seboj različne 3D tiskarske tehnologije ter materiali, s katerimi se lahko tiska.

3D tiskanje, ne glede na način tiskanja, temelji na načelu, da se digitalni model spremeni v trden tridimenzionalni fizični objekt, in sicer z dodajanjem materiala plast za plastjo.

3D tiskanje ne predstavlja enotne tehnologije

Za 3D tiskanje je dobro vedeti, da torej ne predstavlja enotne tehnologije. Gre namreč za niz proizvodnih procesov, ki so med seboj različni.

Kljub raznolikosti pa morajo imeti nekatere skupne imenovalce. To so proizvodni procesi z dodajanjem materiala, objekt mora biti zgrajen z nanašanjem zaporednih plasti materiala in objekt mora biti izdelan iz digitalnega 3D modela.

Pričetek tiskanja

Za začetek boste seveda potrebovali 3D tiskalnik, ki ga lahko kupite pri trgovcih širom sveta, tudi v  Sloveniji.

3D tiskanje se prične z izdelavo oziroma s pridobitvijo virtualne oblike predmeta, ki se ga želi izdelati oziroma ustvariti. Virtualna zasnova mora biti zapisana v CAD datoteki, ki vključuje program modeliranja. Sicer pa je na voljo tudi veliko spletnih repozitorijev, od koder se lahko prenese že obstoječe 3D datoteke.

3D tiskanje predmet pretvori v številne tanjše plasti. Nato se gradi od spodaj navzgor, plast za plastjo. Plasti nato tvorijo trden predmet.

Ključne prednosti

3D tiskanje ponuja številne prednosti, sploh pa v primerjavi s konvencionalnimi procesi. Ključna prednost je zagotovo manj korakov med modelom CAD ter izdelavo proizvoda. Na sploh velja, da je za takšen proces potrebno le malo potreb po človeških virih, kar je še ena od prednosti.

Tiskanje 3D ponuja ne nazadnje tudi možnost rekonstrukcije poškodovanih delov že obstoječih predmetov. Sicer pa je slednje zlasti odvisno od uporabljenega materiala. Za takšen proces ne potrebujemo posebnih orodij, proizvodnja majhnih, kompleksnih delov pa je izjemno hitra.

About the author

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja