Kratek vodnik za izbiro notranjih vrat za stanovanje

Ker notranja vrata predstavljajo izjemno pomemben kos opreme v stanovanju, je še toliko pomembneje, da izberete ustrezna. Danes je na trgu ogromno ponudnikov oziroma proizvajalcev takšnega pohištva, zato je izbira še težja. Izbirate lahko med najrazličnejšimi materiali, iz katerih so vrata izdelana – PVC, les, steklo, kovina. Prav tako so vam na voljo različne oblike, izvedbe in barve notranjih vrat.

Notranja vrata pomembno sooblikujejo prostor. Posledično morajo biti dobro usklajena z drugimi kosi in elementi pohištva. Ne nazadnje morate upoštevati še stene in talne obloge.

Izbira notranjih vrat glede na prostor

Za temnejše prostore je najbolje izbrati notranja vrata v svetlejšem odtenku. Na takšen način boste prostor optično povečali pa tudi poživili. V kuhinji in jedilnici oziroma na prehodih so najbolj dobrodošla vrata z večjim steklenim izsekom. Svetloba tako lahko prehaja v oba prostora in ju učinkovito povezuje.

Drsna notranja vrata so odlična rešitev v primeru, če se srečujete s prostorsko stisko in želite pridobiti čim več prostora.

Cena za notranja vrata

Ne nazadnje ima pri izbiri notranjih vrat pomembno vlogo še cena. Ta je v prvi vrsti odvisna zlasti od kakovosti. To pomeni od izbire vrste materiala ter od izvedbe. Najcenejši izbor so notranja vrata s sredico iz kartonskega satja. Takšna vrsta vrat je ustrezna izbira za poslopja, ki so le malo v uporabi.

Najdražja notranja vrata pa so tista, ki so v celoti narejena iz masivnega lesa. Takšna vrata odlično uravnavajo vlago v prostoru. Prav tako ni strahu, da bi se takšen kos pohištva na primer uničil ob izlivu vode.

Glede na to, da so notranja vrata dolgoročna naložba, si pri izbiri ustreznih le vzemite dovolj časa. Zavedati se morate, da naknadna demontaža in ponovna montaža prinašata dodatne stroške ter seveda še številne prilagoditve. Ne nazadnje na ceno notranjih vrat vplivajo še dimenzije, količina, okovje in vključenost montaže.

About the author

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja