Takojšnja prijava nezgode pri delu

Nezgode pri delu so neredek vsakodnevni pojav. Nekatere nimajo težjih posledic, a jih je treba kljub temu s strani delodajalca ustrezno prijaviti. Po pravilu mora vsak delodajalec inšpekciji dela takoj prijaviti vsako nezgodo. To pomeni nezgodo pri delu, zaradi katere delavec ne zmore več kot tri delovne dni opravljati dela in nezgode s smrtnim izidom.

Takojšnja prijava nezgode pri delu pomeni, da delodajalec nezgodo prijavi v najkrajšem možnem času, ne da bi pri tem odlašal, glede na vsa sredstva komunikacije, ki so mu omogočena. Pri prijavi nezgode je treba izpolniti oseben obrazec. Pri izpolnjevanju obrazca je treba zelo dosledno upoštevati priložena navodila. Več informacij dobite tudi tukaj https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/nezgoda-na-delovnem-mestu.

Postopek izpolnjevanja obrazca za nezgodo pri delu

Preden se lotite izpolnjevanja obrazca za nezgodo pri delu, je treba natančno vedeti podatke poškodovane osebe, podatke delodajalca in ne nazadnje zelo natančne okoliščine nastanka same nezgode.

Obrazec za prijavo nezgode oziroma poškodbe pri delu vsebuje dve strani. Izpolniti ga je treba v štirih izvodih ter vse izvode opremiti tudi z žigom podjetja. Obrazec za prijavo je samokopirni. Pred pričetkom izpolnjevanja je treba poskrbeti, da se oba dela ločita. Po izpolnjevanju se ne sme pozabiti preveriti, ali so prav vsi podatki na vseh izvodih dovolj čitljivo napisani. Obrazec se lahko izpolni le z natančno uporabo šifrantov.

Izbrani zdravnik mora s strani delodajalca dopolniti obrazec. Izjemoma to lahko naredi tudi kakšen drug zdravnik, ki ima vse podatke o poškodovančevem zdravstvenem stanju. Prijava mora biti izpolnjena v čim krajšem možnem času. To namreč poškodovancu daje podlago za koriščenje pravic, ki mu po zakonodaji pripadajo.

Komu so namenjeni obrazci prijave nezgode pri delu

Štirje potrjeni obrazci prijave za nezgodo oziroma poškodbo pri delu so namenjeni delodajalcu, eden od izvodov se hrani v medicinski dokumentaciji, dva izvoda obrazca pa mora zdravnik posredovati Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Od tega en izvod prejme Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

About the author

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja